Blog Gijs Groeneveld

The Viking gaat voor de Jackpot

Published on 17 November 2015
Heugelijk nieuws binnen de dartswereld. Andy ‘The Viking’ Fordham is terug en mag zich weer gaan meten met de allergrootsten van de dartswereld. Bij een kwalificatietoernooi in Hull wist Fordham zich, samen met Larry Butler, te plaatsen voor de Grand Slam of Darts.
1fordham4
2Fordham Andy 013
3Fordham Andy 005

‘There’s only one Andy Fordham’, het zo vaak geschreeuwde zinnetje door duizenden fanatieke dartsfans. Het hield allemaal op in 2007, vlak voor zijn eerste ronde op Lakeside. Fordham raakte onwel net voordat hij het podium op moest. Het kolossale lichaam van de toen nog ongeveer 200 kilogram wegende Fordham werd in een ambulance gedragen en met loeiende sirenes naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht.

Vijfentwintig halve liters bier per dag, Fordham wist het lang vol te houden. Waar ieder ‘normaal’ mens niet eens in de buurt komt van dat aantal, was het voor hem een gewoonte. Dat gecombineerd met een lichaam van ongeveer 200 kilogram deed hem de das om. Een publiekslieveling die zijn sport niet meer kon uitoefenen. Niet alleen voor hem, maar ook voor de supporters was dit een grote tegenslag. De wereldkampioen van 2004, lag in 2007 uitgeteld in het ziekenhuis.

Na ongeveer 106 kilo te zijn verloren probeerde Fordham de draad weer op te pakken. Hij ging weer meedoen aan toernooien, maar het ‘gevoel’ was er niet meer. Zijn evenwicht was anders, hij was al blij dat hij zijn pijlen in het bord kreeg. In zijn gloriejaren gooide Fordham zijn pijlen pas nadat hij een paar halve liters naar binnen had gewerkt. Het bier zorgde er voor dat hij minder zenuwachtig was, het verbeterde zelfs zijn prestaties.

Het darten gaat hem minder af. Het liefst zou hij zo snel mogelijk een biertje pakken en weer gaan gooien zoals in zijn goede tijd, zonder zenuwen. Maar tegenwoordig drinkt Fordham geen druppel alcohol meer. Hij wil niet het risico lopen dat hij terugvalt in zijn oude gewoontes.

Maar zoals wel vaker gebeurt in dit soort situaties, komt men er misschien nog wel sterker uit. ‘The Viking’ is bezig aan een comeback. In een kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts kwam Fordham als sterkste uit de bus. Hij mag zich weer gaan meten met de besten uit de dartswereld, iets wat na de gebeurtenis in januari 2007 niet meer mogelijk leek.

Vol interesse werd er dan ook gekeken naar de loting voor de Grand Slam of Darts. Fordham werd gekoppeld aan voormalig wereldkampioen Adrian Lewis, Bullyboy Michael Smith en Wayne Jones. Een pittige groep, maar laten we hopen dat het goed gaat. Voor mij is er één ding duidelijk: ‘The Viking’ gaat voor de Jackpot!

Gijs Groeneveld

Comments