Blog Gijs Groeneveld

Oprechte emotie

Published on 08 June 2016
Daar stonden ze dan. Uitgeblust, ontredderd en met tranen in de ogen. Twee mannen die het darten in Nederland op de kaart hebben gezet, twee grote namen binnen de dartwereld. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen voor de camera van RTL7, net na de prijsuitreiking van de World Cup of Darts. 3-2 verlies tegen Engeland, dat kwam voor beide heren aan als een mokerslag. Maar toch stonden ze daar, nadat ze door Adrian Lewis en Phil Taylor van het bord waren gegooid.
1NED PDC World Cup 2016 003
Barneveld Raymond 215
Gerwen Michael 265

Nadat de Nederlanders in de koppelpartij een belangrijke 2-1 voorsprong namen leek alles goed te komen. Nog twee partijen te gaan, waarvan er één gewonnen moest worden. Raymond van Barneveld-Phil Taylor en Michael van Gerwen-Adrian Lewis. Lukt het Van Barneveld in de eerste partij tegen Taylor niet om te winnen, dan is er altijd nog Van Gerwen om de klus te klaren tegen Lewis. Het liep anders.

Van Barneveld wist niet te winnen van een ontketende Phil Taylor. Geen schande, Barney had team Nederland eerder op de dag al een paar keer gered. Alle druk kwam door het verlies van Raymond op de schouders te liggen van Van Gerwen. Maar toch was er niemand die er ook maar een seconde over twijfelde wie deze finale zou winnen. Niemand kan winnen van Mighty Mike. De kale sloopkogel tegen de zwakkere schakel van Engeland, Adrian Lewis. Maar Lewis bewees bij vlagen toch nog de speler te zijn die in 2011 en 2012 het wereldkampioenschap won. Zonder angst en met geweldig spel legde hij de druk direct bij Van Gerwen. En voor het eerst sinds lange tijd zagen we Michael breken. Het vertrouwen was weg, de soevereine blik in zijn ogen verdwenen.

De overwinning ging naar Engeland. Team Nederland bleef gebroken achter. Zo hard gevochten voor een plek in de finale en dan net tekort komen. Van Barneveld die eindelijk weer eens een grote prijs kon winnen, Van Gerwen die weer een extra titel op zijn palmares kon bijschrijven. Uiteindelijk bleven ze met de tweede prijs achter.

‘’Ik heb Raymond en mezelf erg teleurgesteld’’, begon Van Gerwen geëmotioneerd voor de camera van RTL7. De tranen stonden in zijn ogen. Van Barneveld stond er teleurgesteld naast. ‘’Lewis maakt in de eerste twee wedstrijden geen goede indruk, maar raakt in de beslissende partij tegen Michael opeens alles’’. Beide heren deden hun verplichte woordje, toch viel één ding direct op. Na afloop van het interview liepen de mannen allebei met de staart tussen hun benen uit beeld. Het is lang geleden dat we ze zo voor de camera hebben zien staan, maar Van Gerwen en Van Barneveld kennende staan ze volgend jaar vol goede moed weer op het podium. En komen ze Engeland weer tegen? Dan weet ik één ding zeker: dan maken de Engelsen geen schijn van kans!

Gijs Groeneveld

Comments