Blog Angela van Hees

Eindelijk weer eens een dopingschandaal in dartland

Published on 10 October 2013
Wat een jaar hebben we tot nu toe achter de rug. Een jaar van gevallen helden mag je het noemen met al die dopingschandalen. Wielrenner Michael 'Boogie' Boogerd gaf na de nodige druk eindelijk toe dat hij jarenlang doping had gebruikt, wat waren we geschokt met zijn allen. Een paar maanden later ging het los in de atletiek en vielen wereldrecordhouders en wereldkampioenen als Asafa Powell en Tyson Gay van hun sokkel. Het heeft mij toch aan het denken gezet.

Na een intensieve massage van die grijze massa stond mijn besluit vast: het is tijd voor een diepgravend onderzoek naar doping in de dartwereld, want de geruchten zijn niet mals. Ik had al een paar aanwijzingen die erop wezen dat een grote groep darters, in alle lagen van de sport, gebruik maakt van een speciaal prestatie bevorderend middel. Wat ik heb ontdekt zal jullie allemaal schokken. Het gaat niet over een simpel jointje waarvoor Co Stompé ooit eens geschorst werd, jaren geleden. Dit schandaal overtreft alle schandalen in het wielrennen en het atletiek in één klap.

Laat nou toevallig de man die het darten groot maakte in Nederland ook de man zijn die met dit speciale prestatie bevorderende is begonnen. We weten allemaal dat het in het koppie goed moet zitten voor een wedstrijd, en de perfecte doping om dat voor elkaar te krijgen is sport. Het kijken naar sport brengt de geest van menig darter zo erg tot rust dat zij veel wedstrijden winnen, zelfs wereldkampioen worden! Raymond van Barneveld keek niet alleen naar ADO Den Haag om zijn koppie ontspannen te krijgen, nee hij ging nog veel verder. Na de zinderende Embassy '99 finale tegen Baxter hing hij een ADO sjaal om zijn nek. En het werd nog erger want inmiddels is hij zelfs ambassadeur van de club. Het eerste schokkende geval dat ik ontdekte.

Iets van alleen de eerdere generatie darters denkt u? Nou dan heb ik slecht nieuws, want ook de nieuwe generatie is ermee besmet! Niemand minder dan het boegbeeld van het Nederlandse darten op dit moment, Michael van Gerwen, maakt zich er ook schuldig aan. En weer betreft het een schokkend geval van kijken naar sport, weer gaat het om voetbal. De Brabander gebruikt de wedstrijden van PSV om zijn koppie leeg te krijgen. En ook in zijn geval werkt dat uitstekend met voetbal kijken.

Maar Barney is niet de enige wereldkampioen die zich schuldig maakt aan sport kijken. Adrian Lewis gaat namelijk nog een stapje verder want die kijkt niet alleen. Nee hij maakt zich zelfs schuldig aan sportvissen, en dat is ook een liefhebberij van Mervyn King. En wat dacht u van Dick van Dijk? Jawel die hoort bij het peloton voetbalkijkers in dartland, en bij voorkeur Feyenoord. Maar Jelle Klaasen maakt het pas echt bont. Naast het verplichte meekijken naar AJAX met vrouwlief, maakt hij zijn koppie leeg door het kijken naar snooker en tennis.

Dit nieuwe dopingmiddel heeft zijn klauwen gezet in alle lagen van de dartwereld en is zichtlijn een olievlek aan het verspreiden. Nog een paar spelers die zich hieraan schuldig maken op een rij: Kim Huybrechts (voetbal), Paul Nicholson (worstelen), Remco van Eijden (American Football, 49ers, Wes Newton (voetbal), Vincent van der Voort (boksen, voetbal). Het kijken van sport is bedoeld als prestatie bevorderend middel om het koppie van de spelers leeg te maken, maar ook diverse personen die werkzaam zijn in dit wereldje maken zich er schuldig aan om te ontspannen. En ook dat gaat heel erg ver.

Zo heb ik met eigen ogen gezien hoe arbiters op de laptop Engels voetbal (Swansea) live kijken om na die lunchbreak weer rustig te schrijven bij de wedstrijden op de ProTour. De proftop juicht het zelfs toe en stimuleert het gebruik van deze vorm van doping door topspelers mee te nemen voor een bezoekje aan Manchester United en steekt dat niet onder stoelen of banken. En zelfs de persmensen zitten af en toe in een spagaat. Dit bleek wel toen Jacques Nieuwlaat, u kunt hem wel van RTL7, het zelfs combineerde. Eerst voetbal kijken in Berlijn, om daarna ontspannen aan het werk te gaan bij de Eurotour. Het is soms zelfs even switchen tussen zijn geliefde sporten, darts, wielrennen en o.a. voetbal.

Sport kijken is diep verankerd in de dartwereld, ik ben er geschokt van. De betrokkenen waren helaas niet bereikbaar voor commentaar. Ik ben benieuwd wie er als eerste schuld zal bekennen aan het gebruik van sport kijken als dopingmiddel.

Comments