Blog Angela van Hees

Diehard darsfans

Published on 19 November 2013
De klok is terug, de dagen worden korter, een mooie tijd om ook eens mijn cynische gezicht als columniste te laten zien. Ik wil het deze keer toch eens hebben over het Nederlandse dartspubliek. En dan niet het grote geheel, nee ik wil toch graag de harde kern beschrijven. De ultieme F-Side, of diehards van het darten. De liefhebber die niet alleen naar darten kijkt, maar ook actief is op forums, twitter en Facebook.
fans 26
fans 27
fans 28

Laat ik allereerst zeggen dat dit een leuk clubje mensen is, een echte dartfamilie waar iedere dartliefhebber zich thuis zal voelen en welkom is. Het is een mooi clubje mensen waar ik tot vandaag ook toe behoor. Ik kan ook helemaal uit mijn plaat gaan als de oranje leeuwen met hun 3 pijlen in de hand de grote kudde Engelsen de baas blijven. Op zo’n moment stort het dak letterlijk in elkaar onder druk van die magische Dutch Powerrrrrrr.

Maar de diehards, de harde kern, kun je ook wel heel kritisch noemen. Eigenlijk wil ik gewoon het woord azijnpissers in de mond nemen. Zelf ben ik ook altijd een beetje een verwende azijnpisser geweest. Kaartjes voor toernooien in Nederland moeten niet te duur zijn en alle wedstrijden wil je zien. Bij voorkeur live op tv en wat heb ik met jullie gevloekt toen DE dartszender van Nederland, bij het laatste jaar van de IDL en WDT, wedstrijden afkapte en veel niet uitzond. Dan maar kaarten voor alle sessies kopen, want zo duur was het niet en dan zag je tenminste alles. Zijn ze daar nou helemaal gek geworden! Natuurlijk stond ik er niet bij stil dat uitzendingen veel geld kosten en dat er bij gebrek aan kijkcijfers andere belangen zijn.

Andere zenders stapten in, maar ook daar kon je niet alles op tv volgen. Het clubje diehards woest natuurlijk, inclusief ikzelf. Niet te geloven?! Er is toch geen sport kijkwaardiger, spannender en dramatischer dan darten? Wel voor de 10e keer die zoete romantische speelfilm op de buis, of erger nog, van die onzinnige spelprogramma’s, maar geen darten?! Een periode van heftige discussie op de forums, twitter en Facebook brak aan.

Gelukkig kwam er na een onzekere periode een ommezwaai en stapte RTL7 in het zwarte dartsloze gat. Diehards blij, probleem opgelost zou je denken. Zo makkelijk was dat ook weer niet. Het vertrouwen moest terug gewonnen worden en de harde kern bleef kritisch. Tegenwoordig is dat wel aardig hersteld, en is de harde kern aardig gewend aan de livestream, voor de momenten dat niet alles op tv te volgen is. Wat nog altijd blijft is het stukje mentaliteit dat er nog steeds is bij deze Hollandsche azijnpissers. Ik weet zeker dat als de livestream niet gratis zou zijn, of als de kwaliteit van de stream een stuk minder zou zijn….de kritiek terug is. Dan is het land weer te klein en is het commentaar niet van gisteren. Eerlijk is eerlijk, de Hollandsche harde kern wil namelijk veel darts zien, van goede kwaliteit, en het liefst ten aller tijde GRATIS, en zo makkelijk mogelijk.

De diehards weten niet hoe gelukkig ze mogen zijn met deze geweldige service in Nederland. Gewoon even de stream aanklikken en voor een goede kwaliteit alles volgen. Ik zou het geweldig vinden als het zou kunnen! Helaas ligt het voor mij tegenwoordig anders. Het is al even geleden dat ik verhuisd ben naar het zuiden van Europa. Toen ik eenmaal darten wilde kijken was het klik en kijken maar. Dat dacht ik tenminste want zo ging het niet. Ik kwam er al snel achter dat je dus geen RTL7 kunt kijken buiten Nederland.

Gelukkig was er de schotel nog, en dus ging het Duitse Sport1 maar aan. Al snel ging ik jaren terug de tijd in want ongeveer 2 uurtjes per avond kon ik darten kijken. Dan maar de Duitse stream, en wat blijkt? Zelfde probleem! Ik zit niet in Duitsland en dus kan ik niet kijken. Tuurlijk zijn er met een beetje zoekwerk wel gratis streams te vinden, maar dan heb je niet de kwaliteit die je wilt hebben. En toen wist ik het ineens, ik ben geen verwende Hollandsche azijnpisser meer die het liefst veel kwaliteit voor niets wil. Ik ben en blijf een diehard en dus wil ik alles zien. Alleen tegenwoordig heb ik daar de nodige tijd en investering voor over. Ik heb nu 2 opties. Of ik neem een abonnement op PDC Live, of ik ga voor de duurste oplossing. De duurste oplossing is een compleet nieuwe schotelset en dat is nog te doen. Ik heb het er wel voor over om te investeren in goede kwaliteit, gewoon op tv in het zonnetje, lekker in het Nederlands. En voor de zekerheid doen we er dan ook maar een PDC abonnementje bij voor de wedstrijden die niet te zien zijn. Hobby’s kosten nu eenmaal geld, darten kijken dus ook.

Lieve trouwe diehards, dartliefhebbers van het eerste uur. Ik ben blij dat ik nog altijd onderdeel ben van deze mooie dartfamilie en af en toe kan meegenieten van een mooi potje azijnpisserij. Maar ik hoop ook dat jullie jezelf beseffen wat een geweldige service het is om in goede kwaliteit, gratis alle wedstrijden te kunnen volgen. Lieve Hollandsche mede azijnpissers, het is een zege dat jullie die service hebben!

Comments