Trots op Mighty Mike

Published at 06/05/2015

Je bent verreweg de beste darter van de wereld. Iedereen kijkt tegen je op. Hebt net de miljoen bereikt op de Order of Merit en staat bovenaan in de Premier League. Alles lijkt voor de wind te gaan en niks kan je nog tegenhouden. Totdat er ineens een verhaal verschijnt in The Sun. Een negatief verhaal. Het overkwam Michael van Gerwen.

Het verhaal ging dat Van Gerwen sms'jes wisselde met een vrouw. Hierin kwam naar voren dat de Nederlander een hotelkamer had geboekt en dat zij moest komen. Ze zou wel weten wat daar dan ging gebeuren. De vrouw stapte echter naar The Sun (en zal daar ongetwijfeld met een zak geld weggelopen zijn). En de beste darter van de wereld werd in een kwaad daglicht gezet.

Men dacht dat dit hem van zijn stuk zou brengen en dat dit in zijn resultaten terug te zien zou zijn. Zijn eerstvolgende wedstrijd verloor hij ook daadwerkelijk. Tegen Raymond van Barneveld, die al wekenlang zeges aan elkaar rijgt. Geen grote schok dus. Een week later zet de man gewoon zijn beste gemiddelde ooit neer en wint met 7-0 van James Wade. Hoe kan dit?

Die kale man in dat groene shirt moet mentaal wel zo sterk zijn! Niemand, ook Phil Taylor niet, zou dit hem na kunnen doen. Voor de eerste keer in zijn carrière wordt zijn privéleven bekritiseerd en uitvergroot. Een grotere mentale klap is bijna niet voor te stellen lijkt mij. Toch zet hij er zich overheen en gaat gewoon door met de beste te zijn.

Zijn vrouw moet hier ook een grote rol in gespeeld hebben. Haar liefde voor Van Gerwen geeft hem weer kracht en die kracht zet hij perfect om in resultaten en prachtige dartsmomenten. En is dat misschien niet het geheim? Is Daphne degene die zorgt voor het grote succes van haar man? Zorgt zij ervoor dat alles goed zit in het kale koppie van hem? Ik denk van wel.

Neem James Wade als voorbeeld. Sinds zijn relatie met Sammi Marsh gaat alles veel beter. Hij is rustiger, voelt zich beter en volgens Wade zelf, komt dat allemaal door Sammi. Een ander voorbeeld: Peter Wright. Elke dag doet zijn vrouw zijn haren en dat is dan ook echt hun moment. Zij is bijna altijd aanwezig bij de wedstrijden van Snakebite. Maar zou Wright net zo goed spelen zonder zijn lieftallige Joanne? De liefde is dan weg maar behoudt hij zijn kracht?

Zo denk ik dat de vrouwen een grote rol spelen in het darten. Zij moeten ervoor zorgen dat alles goed zit in het koppie van hun darter. Dan kunnen zij daarna genieten van een middagje shoppen. Natuurlijk zal ik het talent dat die darters hebben niet vergeten. Wat met name onze Michael van Gerwen presteert is grandioos. Na een vervelende week toch maar weer een recordgemiddelde neerzetten... je moet het maar kunnen. Wij mogen trots zijn op Mighty Mike. Trots dat de beste darter van de wereld één van ons is.

Davey de Haze