Revanche of The Dreammaker

Published at 30/10/2015

De PDC heeft de World Series of Darts nieuw leven ingeblazen dit jaar. Dit door een aparte ranking in te voeren tijdens de toernooien in Dubai, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Het was één van de lichtpuntjes in het nieuwe concept van de World Series. Door er een eindtoernooi aan toe te voegen met meerdere PDC-spelers, werd de serie toch weer wat aantrekkelijker.

Toen ik hoorde dat de PDC koos om wildcards uit te delen aan talenten uit verschillende landen, had ik daar gemengde gevoelens bij. Gaat dit ten koste van het toernooi of is het mooi om de nieuwe generatie in actie te zien? De toekomst zal het leren.

Vanuit Engeland mochten Michael Smith en jeugdwereldkampioen Keegan Brown een wildcard in ontvangst nemen. Jamie Lewis (Wales), Rowby-John Rodriguez (Oostenrijk), Max Hopp (Duitsland) en Benito van de Pas (Nederland) krijgen ook de kans om af te reizen naar Glasgow. Om de World Series ook echt de Wórld Series te maken, werden er ook wildcards aan Devon Petersen en Kyle Anderson gegeven.

Allemaal leuk en aardig dit maar ik miste wel een bijzondere naam. Waar was het talent uit België? Waarom krijgen onze zuiderburen geen wildcard terwijl Barry Hearn zijn vizier ook duidelijk op de Belgen heeft gezet? De naam Dimitri van den Bergh vond ik oprecht een gemis.

Misschien kreeg hij deze niet omdat de talentvolle Belg geen tv-ervaring heeft? Staat hij te laag op de Order of Merit? Ik weet niet waarom de PDC aan Van den Bergh voorbijgaat maar ik was er in ieder geval niet mee eens. Ik was dan ook erg verheugd toen ik zag dat The Dreammaker op sportieve wijze de mond snoerde van de PDC. Hij won, door onder meer Stuart Kellet, Vincent van der Voort en Mervyn King te verslaan, het kwalificatietoernooi voor de World Series of Darts.

We gaan hem dus toch in actie zien op het eindtoernooi in Glasgow! Hij zal gegarandeerd mooie dingen laten zien voor de camera's en ik hoop dat hij een goede prestatie neerzet. Hij heeft er in ieder geval het talent voor.

Op dezelfde dag als het kwalificatietoernooi waar Van den Bergh schitterde, was ook het kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts. Acht spelers van de PDC konden een plaatsje bemachtigen in het hoofdtoernooi. Door dit aantal is er geen plek meer voor enkele winnaars van een Players Championship. Via deze prestatie zouden vijf spelers zich kwalificeren maar we zullen slechts drie spelers daarvan in actie zien.

Het deelnemersveld is vol. Alan Norris en Joe Murnan, die dezelfde prestatie behaalde als Ian White, Jelle Klaasen en Terry Jenkins, mogen op basis van hun positie op de Order of Merit niet deelnemen aan het hoofdtoernooi. De PDC heeft aan het begin van het jaar bepaald wat de volgorde van plaatsing is. Na de tv-toernooien en kwalificaties komen de winnaars van een Euro Tour. Vervolgens de winnaars van een Players Championship. Een prima volgorde waar weinig op aan te merken is. Maar zou het niet een idee zijn om het aantal qualifiers aan te passen aan de aantal beschikbare plaatsen? In dit geval zou dat betekenen dat er zes spelers zich kunnen kwalificeren in plaats van acht, zodat ook Norris en Murnan terecht mee kunnen doen. Dan heb je écht alle kampioenen van het jaar in één toernooi. Just an idea.