Onderschatte darters

Published at 10/03/2015

Onderschatte spelers. We hebben er genoeg in de dartwereld. Spelers die een ongekend niveau halen maar het geluk missen. Of voor de camera’s net niet het uiterste eruit kunnen halen. Of simpelweg niet constant kunnen blijven. Het zijn de echte subtoppers waar de absolute top liever niet tegen speelt. Maar voor mij zijn het wel de spelers waar ik naar uitkijk. Vaak zit er veel in spanning in deze wedstrijden. Het niveau zit meestal tussen de 95 en 100. Eigenlijk alle ingrediënten voor een mooie partij darts.

In mijn ogen is het beste voorbeeld de Oostenrijker Mensur Suljovic. De man heeft soms nog problemen met zijn visum om naar een Players Championship in Engeland te gaan en loopt zo wel wat geld mis voor de Order of Merit. Hier valt niet heel veel te verdienen dus is dat geen excuus voor zijn positie op de wereldranglijst (36), maar kan dit wel het verschil maken tussen wel Top 32 en geen Top 32. The Gentle is een darter die snel negatief gaat denken, iets waar ik mezelf in terug kan vinden. Maar als het eenmaal loopt bij hem, dan verberg je maar. Op de afgelopen UK Open Qualifiers heeft Suljovic ook goed gepresteerd. Ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen op het grote toernooi. Ik hoop in ieder geval dat hij ver komt.

Ook Jamie Caven vind ik zeer onderschat. Op de vloer altijd gevaarlijk maar na een mindere periode even buiten de Top 16 van de vloertoernooien gevallen. Vaak begint hij te falen op de beslissende momenten in een wedstrijd en een wedstrijd in het slot gooien is ook niet zijn beste onderdeel. Grote prestaties willen niet lukken op tv maar de Top 16 van de wereld is wel in zicht. Als hij daar inkomt, plaatst hij zich automatisch voor de grote toernooien en ontloopt hij in de eerste ronde een grote naam. Dan kunnen er ineens leuke dingen ontstaan voor Jabba. Maar één ding is zeker: deze man kan met de echte top mee.

De vraag is of we Ian White in de categorie ‘subtop’ mogen plaatsen. Inmiddels staat de alleraardigste man op nummer 13 van de wereld en is hij op de vloer zeer constant. Daar presteert hij eigenlijk altijd goed. Maar toch hoor ik vaak als ik de naam Ian White zeg: “oh die wint dat niet.” Dat maakt Diamond White een onderschatte speler. Hij raakt de triple 20 zo makkelijk en heeft een snelle, soepele worp. Ik kijk graag naar deze darter uit Stoke-on-Trent. En als hij zo door blijft gaan dan zie ik in White wel een nieuwe debutant voor de Premier League. Het tempo, het scorend vermogen en zijn plek op de wereldranglijst heeft hij in zijn voordeel. Alleen toont hij weinig emotie wat mij persoonlijk niet stoort maar wel een pre is bij de Premier League. Maar als de PDC elke jaar twee nieuwe debutanten wil, dan ben ik tevreden met deze man op het unieke toernooi volgend jaar.

Zo zijn er nog vele voorbeelden in het professionele circuit. Maar Suljovic, Caven en White spannen bij mij de kroon. Het zijn ook drie spelers waarbij ik graag naar hun wedstrijd kijk. Ik hoop dat zij wat goede jaren gaan draaien en uit de categorie ‘onderschatte darters’ vallen.