Nu gaat het echt gebeuren

Published at 09/12/2014

De dartsport onderscheidt zich veelal van andere sporten. De meeste verschillen zijn in het voordeel te praten van het darten. Toch is er één verschil waar iedereen het over eens is, waar verandering in moet komen. Ik heb het over het feit dat we ieder jaar twee wereldkampioenen hebben. Eentje bij de BDO en eentje bij de PDC. Natuurlijk kunnen we zeggen: “die van de BDO telt niet mee” of “Lakeside is en blijft het wereldkampioenschap”. Maar dan nog blijven we twee wereldkampioenen houden. Iets waar in mijn ogen echt verandering in moet komen.

Gelukkig krijgen we in januari één week de kans om te zeggen dat we één wereldkampioen hebben. Na het winnen van Lakeside heeft Stephen Bunting nu de kans, en potentie, om ook het PDC wereldkampioenschap te winnen. Als hij dat doet, dan hebben we eindelijk een keer één wereldkampioen. Daarom hoop ik dat hij de titel gaat pakken. En het is hem ook gegund. Naast dat hij een hele sympathieke, grappige man is met respect voor iedereen, gun ik het hem ook op basis van zijn goede prestaties in zijn eerste jaar. Om meteen een vloertoernooi te winnen, je te plaatsten voor de Players Championship Finals, twee kwartfinales van een tv-toernooi én de halve finale van de World Grand Prix te halen, dan heb je ballen! Ik schat zijn kansen hoog in en blijf hopen op één wereldkampioen.

Maar om die titel te pakken, zou hij van iedereen moeten winnen. Ook van onze landgenoot Michael van Gerwen, die hij pas in de finale kan tegenkomen. Natuurlijk blijft die kale sloopkogel de grootste favoriet voor de titel. Ook vijfvoudig-wereldkampioen Barney blijft kans houden op de hoofdprijs. Barney mag je nooit afschrijven, ook niet na een wat minder jaar (minder jaar: Premier League en World Cup of Darts winnaar…). Toch ben ik bang dat Barney niet ver komt. Een lastige eerste ronde tegen Rowby-John Rodriguez wint hij wel maar de tweede tegen Caven lijkt me al een te grote obstakel. Mocht ik het mis hebben dan is de derde ronde echt het eindstation, ervan uitgaande dat Adrian Lewis de tegenstander is.

Maar naast deze twee toppers, gaan er meer Nederlanders aan de oche verschijnen. De man die het afgelopen toernooi tot de halve finale kwam, kan zomaar de verassing worden op het WK. Vincent van der Voort speelt de laatste toernooien geweldig maar heeft in de eerste ronde van het WK meteen een zware klus met John Henderson. Ook de tweede ronde zal geen makkelijke worden waarin hij hoogstwaarschijnlijk Mervyn King tegenover zich krijgt.

De andere twee mannen in vorm hebben tegen elkaar geloot in de eerste ronde. Een niet te voorspellen wedstrijd tussen Jelle Klaasen en Christian Kist. De loting is hen zeer slecht gezind want de winnaar zou moeten stunten in de tweede ronde tegen Gary Anderson (wat niet gaat gebeuren want deze man gaat het WK winnen). Het grote talent Benito van de Pas zie ik tot de tweede ronde komen. Na winst op Paul Nicholson denk ik niet dat hij zal winnen van Dave Chisnall maar acht ik hem ook zeker niet kansloos.

Ron Meulenkamp en Ryan de Vreede zie ik beiden niet de eerste ronde door komen. Meulenkamp heeft wel een goede loting want zijn tegenstander Mark Webster heeft weinig tot geen resultaat geboekt de afgelopen twee jaar. Alleen het WK van 2014 was prima door de kwartfinale te halen waarin hij verloor van de uiteindelijke winnaar met 5-3. Dat maakt de wedstrijd van Meulenkamp moeilijk te voorspellen. In de voorronde zien we Jermaine Wattimena in actie. Ook hij had een betere loting kunnen krijgen in de voorronde want met de Kroaat Robert Marijanovic is nog zeker niet afgerekend. Sterker nog, ik verwacht niet dat hij die wedstrijd wint.

Mijn conclusie is dus niet gunstig voor de Nederlanders. Mijn voorspelling komt uit op een finale tussen Gary Anderson en Stephen Bunting. Een finale waar iedere dartliefhebber naar uit zal kijken, denk ik. Maar welke spelers de finale ook zullen spelen en hoe onvoorspelbaar het ook zal worden, één ding weet ik zeker: het wordt een toernooi om nooit te vergeten.

Davey de Haze
twitter: @DNDave180