De onderschatting van Chizzy

Published at 04/06/2015

Al heel lang vraag ik me af; worden de namen van de toernooien niet te snel bekendgemaakt door de PDC? Al maanden van tevoren kwam de line-up naar buiten voor de World Series of Darts. Hadden ze daar niet even mee moeten wachten? Tot in ieder geval na Judgement Night van de Premier League. Want het eerste toernooi in Dubai is gespeeld en de overige toernooien worden pas in augustus afgewerkt.

Met deze line-up zijn ze gigantisch op hun snufferd gegaan door Dave Chisnall niet uit te nodigen. Voordat de Premier League begon werd Chizzy gezien als slachtoffer na de eerste negen weken, samen met Kim Huybrechts. Niet geheel onrealistisch natuurlijk. Maar in de eerste vijf maanden van 2015 heeft de Engelsman wel heel veel indruk gemaakt. Zowel op de vloer als in de Premier League. Eén leg was hij verwijderd om de competitie als koploper te eindigen. Een sneaky 108-finish van Michael van Gerwen weerhield hem hiervan. Een finaleplaats was ook zeker niet ondenkbaar op de manier hoe hij speelde in de halve finale tegen Gary Anderson. Chisnall kwam 9-8 voor en had nog maar één legje nodig om de Schot te verslaan. Chizzy kreeg drie matchdarts maar verloor de partij door een 116-finish van The Fying Scotsman. De finale zou Chisnall nog wel eens gewonnen kunnen hebben gezien Van Gerwen vele dubbels miste.

Zo had de Engelsman zomaar de Premier League kunnen winnen. En hoe serieus hadden we de World Series moeten nemen als de Premier League-kampioen niet was uitgenodigd. Ook bij de Euro Tour toernooien worden al heel snel de namen bekend gemaakt. Wanneer op vrijdag het toernooi begint, worden de dag daarvoor de European Qualifiers en de Host Nation Qualifier gespeeld. Je krijgt dus mannen die in vorm zijn dat weekend. De UK Qualifier daarentegen wordt weken, soms maanden, van tevoren gespeeld. Vanwege het reizen snap ik dat deze mannen geen kwalificatie hoeven te spelen in Duitsland, Oostenrijk, Nederland of zelfs Gibraltar. Maar waarom kunnen deze mannen dan niet een week van tevoren de kwalificatie spelen? Om welke reden moet dit zover voor het toernooi gespeeld worden?

De Top 16 van de Pro Tour Order of Merit zijn automatisch geplaatst voor het toernooi. Deze namen worden nog ruim voor de UK Qualifier bekend gemaakt. Tussen deze bekendmaking en de Euro Tour zelf, zitten nog een aantal Players Championships tussen. Tijdens deze vloertoernooien wil er nog wel eens wat geschoven worden op de ranglijst. Zo ook tussen de nummer 16 en 17. Wat betekent dat, ik noem maar iemand, Dave Chisnall op nummer 17 staat tijdens de bekendmaking maar zo goed speelt de laatste weken dat hij tijdens het toernooi de nummer 16 is. Snapt u het nog? En op het moment van dat toernooi had Chisnall dus in de tweede ronde mogen instromen maar door een offday (weken geleden) heeft hij zich niet eens geplaatst voor de Euro Tour. Dat is een verschil van duizenden ponden op de Pro Tour Order of Merit. Dit was overigens een voorbeeld van hoe het zou kunnen gaan met een speler.

Het gaat deze maand dus veel over Dave Chisnall. En terecht, want wat is deze man in goede doen. Het lekkere tempo en de vele 180'ers maken hem ook aantrekkelijk om naar te kijken. Vorig jaar voorspelde ik in een column dat Gary Anderson sinds lange tijd een major zou winnen (het werd de Players Championship Finals) en voor het eerst wereldkampioen zou worden. Dit jaar durf ik te voorspellen dat Chizzy zijn eerste major gaat binnenslepen. Welk toernooi precies, dat weet ik niet. En als ik het toch moet voorspellen; dan gok ik op de European Championship.

Ter afsluiting nog terugkomend op de Euro Tour. Ik ben heel blij met deze toernooien want ze zijn altijd ontzettend sfeervol (behalve in Gibraltar dan) en je ziet darters voorbij komen die je niet vaak op de televisie ziet. De PDC levert al jaren fantastisch werk en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Toch heb ik deze column gebruikt voor het onderwerp waar het in mijn ogen beter kan. Want als Nederlander zijnde moet je altijd wel iets te klagen hebben, toch?

Davey de Haze